0731 838 977 office@dentalgarant.ro Program: 08:00-20:00  Solicita o programare

Estetica Dentara

Fatetele dentare reprezinta un adevarat scut foarte subtire pentru suprafata externa, vizibila a dintelui . Sunt realizate din ceramica presata si lipite prin tehnica adeziva, facand corp comun cu dintele, ceea ce le ofera stabilitate in timp. Fatetele dentare va pot remodela complet dintii. rezolvand imperfectiunile date de diferentele de culoare forma si pozitie, rezultatul fiind un zambet frumos si atractiv.

Motive pentru care sunt recomandate fatetele dentare
*Cosmetic – pentru a crea un zâmbet uniform, alb, frumos (Hollywood Smile )
*Acoperirea dintilor sparti, fisurati, ciobiti
*Inchiderea spatiilor inestetice dintre dinti frontali( asa numita strungareata)
*Acoperirea dintilor cu pete – coloratii inestetice
*Alinierea dintilor cu anomali de forma ( dinti prea mari sau prea mici, suprapusi, inegalitati)
*Restaurarea dintilor abrazati (tociti)

Situatii in care nu sunt recomandate fatetele dentare:
*Leziuni carioase extinse ale dintilor, situatie in care se realizeaza coroane de acoperire
*Afectiuni parodontale ( gingie si tesuturile din jur), se trateaza initial aceste afectiuni
*Bruxism (scrasnirea dintilor), acest obicei vicios poate decimenta sau sparge fatetele dentare. Pacientii cu bruxism care isi doresc totusi fatete dentare, vor purta gutiere pentru deconditionarea acestui reflex si protectia fatetelor, fara a elimina insa total riscurile de mai sus.
*Malpozitii accentuate ( devieri mari de la pozitia normala a dintilor), care implica un tratament ortodontic inainte de eventuala fatetare.

Procedura de realizare a fatetelor dentare necesita de obicei doua vizite, prima fiind prepararea dintilor si amprentarea, iar a doua cimentarea fatetelor si finalizarea procesului.
Aceste interventii se vor realiza in urma unei discuti in detaliu dintre medic si pacient, care va clarifica exact dorintele pacientului si posibilitatile clinice de realizarea acestora si numai dupa etapele obligatorii de wax-up si mock-up.

Fatetarea dintilor este astfel o solutie rapida si eficienta pentru imbunatatirea remarcabila a aspectului dintilor, ceea ce duce la o fizionomie mai atractiva, cresterea stimei de sine si a aprecierii din partea celor din jur.

Coroanele acopera in totalitate dintele si sunt optiunea corecta in cazul unor leziuni intinse sau a dintilor tratati endodontic ( cu obturatii de canal). E-Max este o ceramica de calitate si folosita in timpul tratamentului, duce la rezultate de calitate.
Din toata gama de ceramica presata existenta, ceramic E-Max ( Ivoclar) este considerata cea mai buna in momentul de fata.

Cu o estetica foarte atractiva, aceste coroane se integreaza perfect intre dintii naturali.Neavand o baza metalica, se elimina aspectul mat dat de materialul opac folosit pentru acoperirea metalului, precum si coloratiile gri produse in timp in jurul coroanelor vechi ce contin metal.
E-Max este un material biocompatibil, foarte bine tolerat de gingie. In plus, este conservata structura dentara pentru ca necesita o slefuire redusa comparativ cu coroanele cu suport metalic.

Aceste coroane nu pot fi folosite in cazul puntilor dentare ( cand lipsesc unul sau mai multi dinti) si atunci cand dintele este restaurant cu un pivot metalic sau prezinta coloratii foarte accentuate, alternativa estetica fiind utilizarea zirconiului.

Albirea dintilor este un tratament dentar simplu, neinvaziv folosit pentru a schimba culoarea smaltului dintelui natural si este o modalitate ideala de a imbunatati frumusetea zambetului.
Deoarece zambetul are un mare impact social, albirea a devenit preocuparea estetica principala datorita accentului pe care societatea il pune pe aspectul unei persoane. Culoarea dintilor este o caracteristica individuala cu determinare genetica si se altereaza inevitabil odata cu trecerea timpului. Se adauga peste acestea si factorii externi,cum ar fi fumatul, consumul de ceai, cafea, vin rosu, alimente colorate, precum si unele medicamente.

Albirea reda aspectul sanatos al danturii si are un mare impact vizual, o persoana cu dintii albi este intotdeauna perceputa ca fiind mai tanara.
Procedurile de albire sunt variate, pot fi efectuate atat in cabinetul stomatologic, cat si acasa, utilizand geluri de albire de concentratii diverse, stabilite de medic.
In cabinet, fiecare pacient beneficiaza de un kit de albire, gelul fiind activat termic prin intermediul lampii Beyond

Albirea acasa presupune fabricarea in laborator a unor gutiere personalizate, pe care pacientul le va purta la domiciliu impreuna cu gelul de albire livrat.
Orice tratament de albire incepe numai dupa o sedinta de igienizare ( detartraj, periaj, air-flow), tratamentul afectiunilor gingivale si indepartarea oricaror procese carioase.
Deoarece albirea dintilor functioneaza numai pe smaltul natural al dintelui, este important sa se ia in consideratie inlocuirea oricaror obturatii vechi sau coroane dupa incheierea tratamentului de albire astfel incat sa se potriveasca cu dintii nou-albiti.
Albirea dintilor nu este permanenta. Poate fi nevoie de o revigorare a culorii la fiecare câțiva ani sau mai frecvent, in functie de obiceiurile alimentare ale pacientului.

Pierderea de substanta dentara, de obicei prin carie, dar si prin diverse traumatisme limitate, poate fi compensata cu ajutorul obturatiilor – asa numitele “plombe”. Materialul utilizat cu predilectie este compozitul dentar fotopolimerizabil, cu calitati estetice corespunzatoare ( culoare, transluciditate ).
In afara de restaurarea formei si functiei dintelui in care ramane o cavitate dupa indepartarea cariei, obturatiile de compozit pot corecta mici fracturi sau zone de uzura, coloratii inestetice sau pot fi folosite pentru inchiderea spatiilor dintre dinti (pentru rezultate estetice maxime, recomandam totusi utilizarea fatetelor dentare –link catre fatete).

Procedura de aplicare a unei obturatii este una dintre cele mai simple manopere, realizabila intr-o singura sedinta, cu sau fara anestezie. Desi au rezistenta necesara pentru restaurarea tuturor functiilor dintelui, in timp obturatiile de compozit pot suferi un proces de uzura sau se pot pigmenta. De aceea este bine sa luati in consideratie necesitatea inlocuirii lor dupa un numar de ani.